Na de ontdekking dat je best aanleg hebt voor fotograferen en het bijbehorende enthousiasme waarmee je dan met je camera in de weer gaat, is het goed mogelijk dat je voor je gevoel ineens komt stil te staan. Omdat je dat beeld wat je in je hoofd hebt niet zo uit je camera krijgt. Of omdat je steeds maar hetzelfde soort foto’s blijft maken en niet verbetert. Of omdat je foto’s van anderen ziet die veel beter zijn.
Ik ken dat gevoel.
Bij mij lag de oplossing in het nieuwsgierig blijven naar hoe anderen het dan wél voor elkaar kregen, gecombineerd met de drive mijzelf te willen blijven verbeteren.
Hoe vaak zag – en zie- ik niet foto’s voorbijkomen van andere fotografen waarbij ik denk:
“HOE DAN??”
Gelukkig is er heel veel te leren van gerenommeerde fotografen, zowel in NL als daarbuiten. Veel fotografen geven workshops of mentorsessies, van beginner tot prof, er zijn lezingen, seminars, conferenties en beroepsopleidingen en ook online is er veel te vinden om je skills te verbeteren.
Zelf heb ik in de afgelopen jaren steeds weer specialisten opgezocht in de stijl van fotografie die mij aansprak, om daar mijn ‘hoe dan?’ vragen beantwoord te krijgen.
“I’m a photographer. I solve problems”
Zo had ik met journalistiek/documentair fotograaf Tyler Wirken een jaar lang iedere maand een twee uur durende skypesessie om mijn laatste reportages te bespreken. En te zien wat er te verbeteren viel. We hebben het vooral gehad over compositie: wat kun je doen om een bepaald beeld krachtiger te maken en heel secuur te zijn in wat je wel en niet in beeld houdt? “Composition is problemsolving” zei Tyler. En dat is nu een van de stemmetjes die ik tijdens het fotograferen van elke nieuwe shoot in mijn hoofd heb. I’m a photographer – I solve problems 😉
Doe ik het dan nu altijd perfect, omdat ik in theorie weet hoe het moet?
Natuurlijk niet. Gelukkig niet. Want alleen zo blijf ik de drive houden om mij steeds weer te willen verbeteren.
Verbetering
Merk ik verbetering?
Gelukkig wel 😀 Maar meestal duurt het een tijdje voordat je verbetering bij jezelf waarneemt.
Het gaat erom dat je door te blijven fotograferen, te blijven leren van anderen en je foto’s ‘tegen het licht’ te blijven houden, je je steeds bewuster wordt van je verbeterpunten. Die je vervolgens in de praktijk steeds automatischer gaat aanpakken.
Vergelijk het met leren dansen:
in het begin heb je de neiging naar je voeten te kijken en ben je heel bewust van elke volgende stap. Maar hoe vaker je danst, én hoe meer je leert door les te nemen en te kijken naar goede voorbeelden, hoe minder je over elke stap hoeft na te denken.
Voorbeeld: Als ik door alle foto’s van een laatste reportage blader om de beste eruit te selecteren, merk ik dat ik geleerd heb en de kennis zonder me ervan bewust te zijn heb toegepast. Bij foto nr 1, 2, 3 uit een serie die ik van een bepaald moment maakte, denk ik vaak: ‘hm, waarom heb ik dat niet gezien in de achtergrond en de compositie daar op aangepast?’ Om vanaf foto 4 te constateren dat ik mijzelf precies op dat punt -onbewust- verbeterd heb!
WORKSHOP FOTOGRAFIE
Zin om ook je fotografieskills te verbeteren? Ik geef mijn kennis graag door in de vorm van lezingen, workshops en e-books over fotografie. Neem een kijkje tussen mijn e-books en workshops, wie weet zit er iets bij dat je aanspreekt!